Chili

Chili is een ideaal land voor wijnbouw vanwege zijn gezonde klimaat. Het is er zonnig en droog met precies de juiste hoeveelheid neerslag. Mede door de geïsoleerde positie tussen het Andesgebergte en de Stille Oceaan heeft de druifluis er nooit kans gekregen om toe te slaan. De wijnstokken hoefden daardoor niet geënt te worden, maar wortelen direct in de bodem. Dit zorgt voor intens smakende wijnen met een aansprekend karakter die in betrekkelijk korte tijd een vaste plaats hebben weten te veroveren in veel wijnkelders en koelkasten. De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft in belangrijke mate aan die populariteit bijgedragen.

Het gezonde klimaat van Chili maakt ook biologische wijnbouw op grote schaal mogelijk. Niet alleen insecten als druifluis, maar ook schimmels krijgen in de wijngaarden nauwelijks kans om de druiven aan te tasten. Hierdoor is het gebruik van bestrijdingsmiddelen vaak niet nodig en dat heeft niet alleen positieve gevolgen voor het milieu, maar zeker ook voor de pure smaak van de wijnen.

Chili produceert hoofdzakelijk monocépages, wijnen van één bepaalde druif zoals chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot en natuurlijk het nationale paradepaardje carménère. De laatste jaren is er sprake van een toenemende diversificatie en worden er steeds vaker wijnen gemaakt van minder voorspelbare druivenrassen zoals malbec of syrah. En ook blends zoals die van grenache, malbec en cabernet sauvignon. Daarnaast wordt het wijngaardareaal nog steeds uitgebreid en zijn vooral koele gebieden sterk in trek.