Cossart Gordon

Cossart Gordon is het oudste handelshuis van Madeira. Het is gesticht in 1745 door Francis Newton, een jonge Schot die zich op 12 september van dat jaar op het Portugese eiland vestigde. Halverwege de negentiende eeuw had Cossart Gordon de helft van de wijngaarden van het eiland onder contract. Zo groot zijn ze niet meer maar nog altijd maakt het bedrijf toonaangevende Madeira wijnen.

Kort nadat Francis Newton op Madeira arriveerde, volgde zijn jongere broer Thomas en in 1758 een andere Schot: Thomas Gordon of Balmaghie. In 1763 sloot weer een andere schot, Thomans Murdoch, zich bij het snel groeiende bedrijf aan en in 1791 doopten de heren hun onderneming tot Newton, Gordon, Murdoch & Co.

Halverwege de negentiende eeuw was dit bedrijf veruit de grootste producent van het eiland. De helft van alle Madeira werd door hen verhandeld. Bijna alles ging naar Amerika, waar Newton’s broer Adrew zich had gevestigd en de wijn zeer succesvol wist te distribueren. Madeira is zeer goed houdbaar en dat maakte het uitermate geschikt om te exporteren. Het was indertijd één van de meest verkochte wijnen in de Nieuwe Wereld.

In 1808 nam de Ier William Cossart het bedrijf over. Het bedrijf werd tot Newton, Gordon, Cossart & Co omgedoopt. Eind negentiende eeuw breidde het bedrijf zijn activiteiten uit. Ook Port, Sherry, Tarragona, Marsala en Malaga werd verhandeld. Pas na de Tweede Wereldoorlog concentreerde men zich weer volledig op de Madeira.

Nog altijd is Cossart Gordon toonaangevende Madeira. Ze maken wijnen in alle smaakstijlen van alle voor deze wijn toegestane druivenrassen. Je vindt ze over de hele wereld, maar altijd in kleine hoeveelheden want de productie op het kleine Madeira is nu eenmaal beperkt.

Toont alle 4 resultaten