Colchagua

De Valle de Colchagua ligt in het hart van Chili’s langgerekte wijnbouwzone. Het gebied bevindt zich 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago en maakt deel uit van de grotere Rapel Vallei. De Colchagua Vallei loopt van oost naar west over een breedte van dertig kilometer en is een complex gebied met vele kleinere valleien en rivieren. Aan de noord- en zuidkant wordt de regio omsloten door het kustgebergte, in het oosten door de Andes. Ten westen bevindt zich een kleine opening naar de Stille Oceaan waardoor zeelucht de vallei kan binnenstromen. Vooral ’s nachts zorgt dit voor een sterke afkoeling. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur bedraagt zo soms meer dan twintig graden! De frisse nachten zijn bijzonder gunstig voor een evenwichtige rijping van de druiven die hierdoor hun essentiële aroma’s en zuren behouden.

Een andere sterke troef van Colchagua (en van Chili in het algemeen) is de geringe neerslag in de zomer en de intensiteit van het zonlicht. Dit laatste is van onschatbare waarde voor de fotosynthese van de vruchten. Bovendien vormen schimmels hierdoor nauwelijks een bedreiging.

Juist de gunstige klimatologische omstandigheden en de afwezigheid van plantziektes vanwege de geïsoleerde ligging maken het mogelijk om op grote schaal ecologische wijnbouw toe te passen. Colchagua vervult op dit gebied een voortrekkersrol. De beste wijngaarden bevinden zich hier bovendien niet in de vruchtbare dalen, maar op de arme bodems van de uitlopers van de Andes en het kustgebergte. Omdat de wortels in arme grond dieper de grond in moeten voor water en voeding, halen ze meer mineralen en complexe smaakstoffen naar boven die je in de wijnen terug kunt proeven. Niet voor niets is Colchagua een gebied waar naar verhouding veel Chileense topwijnen vandaan komen.

Colchagua kent een breed geschakeerde aanplant met naast zijn specialiteiten cabernet sauvignon syrah en carménère nog een keur aan andere rassen, zoals bijvoorbeeld chardonnay, sauvignon blanc, merlot en zelfs de “Argentijnse” malbec.