Bourgogne
De Bourgogne is een van de meest complexe wijngebieden ter wereld. De wijnen zijn van oudsher wereldberoemd en met name de Premier en Grand Cru-wijnen zijn van absolute wereldklasse.
Dat succes is in grote mate te danken aan de Benedictijner en Cisterciënzer kloosterordes die vanaf de 10e eeuw bezit namen van een groot deel van het Bourgondische grondgebied en dat in cultuur brachten. De monniken probeerden de kwaliteit van de verschillende delen op systematische wijze in kaart te brengen en ontwikkelden zo de climats, percelen die vanwege hun speciale terroir herkenbare en typische wijnen opleveren. Enkele duizenden climats onderscheidt het relatief kleine wijngebied van de Bourgogne. In veel gevallen beslaan ze niet meer dan een halve hectare en zijn ze ook nog eens verdeeld over meerdere eigenaren. De beste zijn climats zijn geklasseerd als Premier of Grand Cru.
Waar Frankrijk het begrip terroir al hoog in het vaandel heeft, geldt dat dus in de overtreffende trap voor de Bourgogne. Van de omgevingsfactoren die gezamenlijk de kwaliteit van de druiven bepalen, verdient vooral de bodem aandacht, want nergens ter wereld is die van structuur en samenstelling zo fragmentarisch als in de Bourgogne. Erosie heeft in de loop van de tijd gezorgd voor een diversiteit aan lokaal verschillende grondcombinaties. Die waarin kalksteen, klei of mergel in de juiste verhoudingen voorkomen, zijn de beste voor wijnbouw. Het is dus niet zo gek dat de classificatie in Bourgogne gebaseerd is op de diversiteit van het terroir en dat een cru-status wordt toegekend aan wijnen uit een bepaalde wijngaard. Anders dan de Bordeaux, waar die status wordt toegekend aan een bepaald château.
Waar Bourgogne ook verschilt met de Bordeaux is dat vrijwel alle wijnen van één druivenras gemaakt zijn. Voor rood is dat pinot noir en voor wit chardonnay – en in bepaalde gevallen aligoté. Pinot noir doet het goed in de koele Bourgogne, maar is ook een gevoelige druif. En in moeilijke jaren kan een mindere kwaliteit niet gecompenseerd worden door assemblage met andere druivenrassen. Vakmanschap in wijngaard en kelder is dus nóg meer dan elders van cruciaal belang.
Naast Chablis omvat Bourgogne drie regio’s, van noord naar zuid zijn dat Côte d’Or, Chalonnais en Mâconnais. Uit de Côte d’Or komen de mooiste wijnen, met rode toppers uit deelgebied Côte de Nuits en beroemde witte uit een aantal gemeentes in de Côte de Beaune. Uit de Chalonnais komt zowel wit als rood en is met name de gemeente Bouzeron bijzonder om zijn kwaliteitswijnen van aligoté. De Mâconnais is hét gebied voor wit van chardonnay, met als uitschieters Pouilly-Fuissé en Saint-Véran. Er wordt op kleinere schaal ook fris rood gemaakt van pinot noir, vaak aangevuld met gamay.
Toont alle 6 resultaten
-
Domain de la Chapelle – Macon Village Tradittional A.O.C .
17,50 Toevoegen aan winkelwagen -
Domain de la Chapelle – Pouilly Fuisse Aux Bouthieres
35,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Domain de la Chapelle – Saint Veran Tradittional Les Perriers
18,95 Lees meer -
Domaine Claudie Jobard – Rully Montagne La Folie
24,95 Lees meer -
Domaine Daniel Barraud – Pouilly Fuissé “Alliance de Vergisson” 2014
29,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Domaine Vincent Latour ” Meursault ” Les grands Charrons
M E U R S A U L T – Domaine Vincent LatourKlimaat en bodem van de wijngaarden in Meursault bieden alles om mooie witte Bourgogne te maken en dit zijn dan ook wereldwijd gereputeerde wijnen.Evenals Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet is Meursault een internationaal zeer gevraagde wijn, waardoor ze vaak al verkocht zijn voordat de druiven geoogst zijn…Dat bevordert niet altijd een gezonde mentaliteit en veel producenten presteren dan ook onder hun niveau terwijl de prijzen alleen maar stijgen.Gelukkig is er een nieuwe generatie die opgang maakt, een ontwikkeling die plaatsvindt in de hele Bourgogne.De wijnen van Meursault zijn zo geliefd door de charme waarmee ze hun rijkdom tonen, breeduit in een open smaak die genereus en licht boterig aandoet.Vincent Latour maakt een karaktervolle Meursault, ongekunsteld en gul.Vincent LatourVincent Latour is ambitieus gedreven op weg naar het hoogste niveau, daarbij gesteund door bijzonder goede druiven verkregen uit lage rendementen. Wellicht ouderwets maar onmiskenbaar van grote invloed op die kwaliteit zijn ook de stoksoorten die staan aangeplant, ze produceren trossen met kleine druifjes, terwijl tegenwoordig veel nieuwe stoksoorten grote druiven leveren.wijngaard – klei met kalk, snoeiwijze 80% Gordon de Royat, 20% Guyot.Handmatige oogst, persen van hele trossen, gisting en opvoeding op fust.