Champagne

De Champagne is de noordelijkste wijnstreek van Frankrijk en is vooral beroemd om zijn mousserende wijn, die alleen in deze regio champagne mag heten. Hoewel hier al sinds de negende eeuw wijn wordt gemaakt, slaagden wijnmakers er pas tegen het einde van de zeventiende eeuw in de belletjes te beheersen die vrijkomen tijdens de alcoholische gisting.

Het klimaat van de Champagne is met zijn gemiddelde temperatuur van 10˚Celsius nauwelijks geschikt voor wijnbouw. Koude winters en in het voorjaar vaak regen. Het is dan ook vooral de unieke bodem die ervoor zorgt er toch zulke fantastische mousserende wijnen gemaakt kunnen worden. Een dikke laag kalk en krijt van soms wel 200 meter dik houdt de warmte vast en zorgt voor een goede afwatering. Ideaal dus om druiven in dit gure klimaat tot rijping te laten komen, maar ook om de uiteindelijke champagne te laten rijpen. In de kelders, die uit diezelfde kalkbodem zijn gehakt en een ideale temperatuur en luchtvochtigheid hebben, liggen dan ook miljoenen flessen champagne opgeslagen.

Champagne wordt gemaakt van drie druivenrassen: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Ze komen zowel samen als apart in de fles terecht, afhankelijk van het beoogde type champagne. Een blanc de blancs wordt alleen van chardonnay gemaakt en een blanc de noirs van één of beide blauwe druivenrassen. De welbekende brut is doorgaans een blend van alle drie. Elk champagnehuis heeft een eigen smaakstijl en om die jaar in jaar uit te kunnen garanderen, wordt champagne gemaakt van wijnen uit verschillende oogstjaren. Alleen in uitzonderlijke jaren wordt er een millésimé gemaakt, een champagne van wijnen uit één oogstjaar. Het jaartal staat in dat geval op de fles.

De belangrijkste productiegebieden in de Champagne zijn de Montagne de Reims, de Vallée de la Marne en de Côte des Blancs. Vanwege de verschillen in bodemsamenstelling domineert in elk gebied een andere druif, respectievelijk pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Een stuk naar het zuiden toe ligt de minder bekende Côte des Bar.

Champagne is niet meer weg te denken bij speciale gelegenheden. Geen feest is compleet zonder een glas champagne. Maar de laatste jaren is er – terecht – ook steeds meer aandacht voor de brede culinaire inzetbaarheid van de verschillende typen champagne.