Loire

De Loire is met duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk en stroomt van de Ardèche in midden-Frankrijk tot in de Atlantische Oceaan. Pas halverwege begint bij het dorpje Pouilly-sur-Loire het wijngebied de Loire. De rivier stroomt hier met haar vele zijriviertjes verder door een gebied met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en vruchtbare groene velden. Niet voor niets heeft dit gebied de bijnaam Jardin de France, tevens de benaming voor wijnen gemaakt van druiven die uit het hele gebied mogen komen.

Door de uitgestrektheid van het wijngebied zijn er grote onderlinge verschillen in klimaat, bodemsamenstelling en druivenrassen. Aan de kust is de matigende invloed van de Atlantische Oceaan bijvoorbeeld groot, maar landinwaarts neemt die aanzienlijk af. In sommige delen bestaat de bodem uit oude kalkformaties, in andere weer uit tufsteen, graniet of leisteen. Deze factoren bepalen de keuze van druivenrassen en dus ook welk soort wijn er in elk deelgebied wordt gemaakt.

De Loire is opgedeeld in vier regio’s – van oost naar west zijn dat Orléanais, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais – , die ook weer zijn opgedeeld in een flink aantal appellations.

Helemaal in het oosten wordt van de kalkrijke bodem de beroemde Pouilly Fumé gemaakt van sauvignon blanc. Het woord fumé refereert aan de smaak van vuursteen die de wijn krijgt doordat de wijnstokken wortelen in een bodem van vuurstenen en kiezels. Aan de andere kant van de rivier ligt op een grote heuvel het al even beroemde Sancerre. Eveneens genoemd naar het stadje geeft sauvignon blanc van een kalkhoudende bodem hier een aromatische witte wijn. Van pinot noir wordt relatief weinig, maar uitstekende rosé en rode wijn gemaakt. Hetzelfde geldt voor Menetou-Salon, waar de wijnen wel lijken op die van Sancerre.

Stroomafwaarts is de oostelijke Touraine nog het gebied van de sauvignon blanc, maar uit het westelijke deel komen droge, zoete en mousserende wijnen van de chenin blanc. Denk aan Vouvray en Montlouis. In zowel de westelijke Touraine als het aangrenzende Anjou-Saumur is het net een tikje warmer dan in de rest van de Loire, wat het gebied uiterst geschikt maakt voor mooie rode wijnen van cabernet franc, in sommige gevallen aangevuld met cabernet sauvignon. We hebben het dan over Bourgueil, Chinon, Saumur-Champigny en Anjou-Villages. Ook liggen in Anjou-Saumur de appellations Quarts de Chaume, Bonnezeaux en Coteaux du Layon, waar van chenin blanc prachtige edelzoete wijnen worden gemaakt. En niet te vergeten de mousserende Saumur.

De regio Pays Nantais aan de kust van de Atlantische Oceaan is het gebied van de Muscadet, gemaakt van de melon de Bourgogne. Muscadet-Sèvre et Maine is verreweg de grootste appellation en van de oud vulkanische bodem komen ook de mooiste wijnen. Doordat de rendementen lager zijn dan voorheen en de wijnen veelal sur lie rijpen, is de smaak rijker en krachtiger. Het zijn gastronomische wijnen, gemaakt om alles wat uit de zee komt te begeleiden – en dat zijn echt niet alleen maar mosselen! Hoewel de meeste Muscadets jong gedronken worden, kunnen de beter gemaakte versies verrassend goed ouderen. Sindskort kent Muscadet een zestal cru’s, waarvan Clisson er een is.

Toont alle 4 resultaten