Sud-Ouest

De streek Zuidwest staat in Frankrijk bekend als Sud-Ouest. Hiertoe rekenen we alle wijngebieden in het zuidwesten van Frankrijk die ten oosten en zuiden van Bordeaux liggen. Het is een verzameling losse gebiedjes met elk een eigen karakter. Naast een schat aan lokale druivenrassen met namen als fer servadou, len de l’el, gros en petit manseng, worden voor veel wijnen dezelfde druiven gebruikt als in Bordeaux. Merlot, cabernet sauvignon en malbec voor rode wijnen en sémillon, sauvignon blanc en muscadelle voor wit. Over het algemeen hebben de wijnen uit het zuidwesten een iets landelijker karakter dan de wijnen uit Bordeaux, maar bieden ze in toenemende mate een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Een nieuwe generatie wijnmakers maakt gebruik van de modernste wijnbouwmethoden en vinificatietechnieken, en bewijst dat wijnen uit het zuidwesten zeker zo serieus genomen moeten worden als die van hun machtige buurman Bordeaux. Het klimaat is ideaal: de wijngebieden profiteren zowel van de verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan als van de warmte van de Middellandse Zee.

Naast wijnen uit de bekendere appellations Cahors, Mardiran en Gaillac, is ook het aanbod uit andere gebieden steeds aantrekkelijker. Denk aan sauvignon blanc en sémillon uit de Côtes de Duras, dat grenst aan Entre-Deux-Mers in de Bordeaux. Ook is opmars van IGT-wijnen al lang niet meer te stuiten en zijn de frisse witte wijnen uit de Côtes de Gascogne bijvoorbeeld op geen enkele wijnkaart meer weg te denken.

Toont alle 4 resultaten