Marken-Le Marche

De Marken – Le Marche in het Italiaans – is een streek in het oosten van Midden-Italië die ligt ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische kust. Het is een relatief groen, heuvelachtig gebied met oude stadjes en bekende badplaatsen. De wijngaarden liggen op kalkrijke kleibodems op de hellingen van de heuvels.

Verreweg de bekendste wijn uit de Marken is de Verdicchio dei Castelli die Jesi: een frisse, kruidige witte wijn van de verdicchio-druif uit het gebied rond het stadje Jesi. De ideale begeleider van spaghetti alle vongole en andere gerechten met vis of schelpdieren! Ook het gebied rond Matélica, verder landinwaarts aan de voet van de Apennijnen, heeft een eigen Verdicchio. De meeste wijnen vergisten op roestvrijstaal en worden dan gebotteld. Tegenwoordig rijpen ook veel verdicchio’s op de gistcellen en wordt bâtonnage – het omroeren van de gistcellen – toegepast, hetgeen de wijnen iets meer diepgang geeft. Daarnaast zijn er exemplaren die houtrijping krijgen en vol en complex van smaak zijn. Ook wordt, nog altijd van dezelfde druif, een spumante gemaakt die vooral plaatselijk wordt gedronken.

Maar verdicchio is niet de enige druif die in de Marken wordt verbouwd en ook zijn lang niet alle wijnen wit. Sangiovese en montepulciano geven afhankelijk van de verhoudingen elegante, heerlijk sappige en lichtkruidige wijnen of robuustere varianten met pittige tannines. Rosso Piceno is een voorbeeld van het eerste type wijn, gedomineerd door sangiovese en aangevuld met montepulciano. Rosso Conero bevat in hoofdzaak montepulciano en is doorgaans steviger. Een curiositeit van de Marken is de blauwe druif lacrima, die wijnen geeft met uitgesproken aroma’s van rozenblaadjes.

Toont alle 4 resultaten