Madeira
Madeira wijnen zijn gevormd door rijping met warmte en zuurstof. De eenvoudige Madeira’s komen na 3 jaar op markt, de mooiste Madeira’s na 10 jaar of nog veel later. Het belangrijkste kenmerk van Madeira is de balans van fris zuur en zacht zoet en de complexe aroma’s ontstaan door rijping. Er zijn verschillende stijlen, afhankelijk van de druif, rijpingstijd en het wijnhuis.
De productie van Madeira wijn is gemiddeld 3,3 miljoen liter per jaar. Dit levert ongeveer € 17 miljoen per jaar op. In totaal leven er 8.000 families direct of indirect van Madeira wijn.
2.000 druiventelers hebben het recht Madeira druiven te telen, op dit moment zijn er ongeveer 1.050 druiventelers actief. 61 % van alle Madeira is van de eenvoudigste kwaliteit: 3 jaar oud.
Showing all 4 results
-
Cossart Gordon Colheita Sercial 1997
Colheita: Wijn van hoge kwaliteit, minimaal 5 jaar gelagerd, van 1 jaargang, druivensoort dient vermeld te worden op het etiket en de wijn moet ook voor 100% van genoemde druivensoort gemaakt zijn.
Sercial wijnen worden vaak goed gekoeld geserveerd als aperitief, ze zijn strak, fris, mineraal en een subtiele nootachtige, fruitig karakter ondersteund door een mooie elegante en geintegreerde zuren. Mooie begeleiding bij de meeste vis en zeevruchten, specifiek sushi, gemarineerde of gerookte vis.
Smaakomschrijving: stro geel van kleur met een heldere gouden rand. Klassieke droge Madeira neus, complex, mooi hoog op zuren, gras, stro, gedroogd fruit, o.a. gedroogde abrikoos en sinasappelschil. Drogende toon van cederhout, thee en stro. groene bladkruiden. -
Cossart Gordon Colheita Verdelho 1998
olheita: Wijn van hoge kwaliteit, minimaal 5 jaar gelagerd, van 1 jaargang, druivensoort dient vermeld te worden op het etiket en de wijn moet ook voor 100% van genoemde druivensoort gemaakt zijn.
Verdelho Madeira wordt omschreven als ‘Medium Dry’ en wordt traditioneel geserveerd als gekoeld aperitief. De wijn is bijzonder aromatisch en heeft een zacht en rond karakter. De typische Madeira aciditeit in combinatie met het zachte karakter maken deze Verdelho een geweldige begeleider van heldere soepen en (wild)paté’s. Ook een spannende combinatie is als begeleider van de Indiaas keuken (Curries)
Smaakomschrijving: Stro geel met mooie gouden rand, complexe neus met tonen van gedroogd fruit (o.a. abrikoos en ananas) hars, ceder hout en oosterse kruiden. Vol en rond in smaak maar toch ook heel elegant. Mooie lange afdronk waarin in de geintegreerde zuren vol overeind blijven staan.
.
-
Cossart Gordon Madeira Colheita Bual 1997
Colheita: Wijn van hoge kwaliteit, minimaal 5 jaar gelagerd, van 1 jaargang, druivensoort dient vermeld te worden op het etiket en de wijn moet ook voor 100% van genoemde druivensoort gemaakt zijn.
De stijl van Bual is ‘Medium Rich’ dus droger dan Malmsey maar zoeter dan Verdelho. Heerlijke zwoele nootachtige en hout tonen, vanille, rozijnen, vijgen, pruimen en honing en zelfs butterscotsch in afdronk. Mooie combinatie met romige (engelse) pudding gerechten, gedroogd fruit en noten, harde engelse kazen zoals Cheddar. In de zomer gekoeld drinken.
-
Cossart Gordon Malmsey Colheita 1998
Colheita: Wijn van hoge kwaliteit, minimaal 5 jaar gelagerd, van 1 jaargang, druivensoort dient vermeld te worden op het etiket en de wijn moet ook voor 100% van genoemde druivensoort gemaakt zijn.
Malmsey is het rijkste en meest volle type Madeira de ‘Full Rich’. Rijke honing, rozijnen en caramel tonen zijn kenmerkend voor een Malmsey. De diepte in smaak mooi in balans met de citrus achtige zuren maken een Malmsey een zwoele, verleidelijke en breed inzetbare wijn. Deze Colheita kan goed gecombineerd worden met desserts van tropisch fruit en noten maar ook met rijke (Engelse) puddings of crème brulée.
Smaakomschrijving: Rijke suikerriet tonen, Canadese maple syrup, kruidnagel, speculaas en tabaksblad. In smaak toffee, nougat, suikerriet melasse en (sultana) rozijnen en wederom mooi geintegreerde zuren.