Bierzo

Ten noorden van Portugal bevindt zich in het uiterste noordwesten van Castilië-Leon de wijnstreek Bierzo. Een gebied dat reeds lang in vergetelheid was geraakt, totdat zich wereldwijd een hernieuwde interesse voor autochtone druivenrassen voordeed en daarmee ook de bijna uitgestorven druiven godello en mencía weer in de belangstelling kwamen te staan. Daarnaast heeft een smaakverschuiving bij wijndrinkers, die steeds vaker gecharmeerd zijn van eleganter en fruitiger rood, ertoe geleid dat de wijnen uit het kleine, onbekende Bierzo steeds meer bekendheid hebben gekregen en almaar gewilder worden. Met name wijnen van mencía passen perfect in het huidige smaakpatroon. Door deze ontwikkelingen is er in het wijngebied de laatste jaren sprake van een enorme dynamiek en timmeren kleine, gemoderniseerde bodegas gestaag aan de weg.

Mencía groeit alleen in het noordwesten van het Iberisch schiereiland (in Portugal heet de druif jaen). Het klimaat wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en het is een voor Spaanse begrippen dus vrij koel en nat. Doordat de wijngaarden echter meer landinwaarts liggen en bovendien worden beschermd door omringende hoge bergen, is het er zonnig genoeg om de blauwe druiven goed te laten rijpen. De wijngaarden liggen op 500 tot 600 meter boven de zeespiegel in alluviale grond langs rivieroevers, en leisteen in de hoger gelegen delen.

Mencía geeft afhankelijk van de vinificatie soepele of robuuste wijnen, die zich echter altijd kenmerken door elegantie, fruitigheid en een verfrissende kruidigheid die wel aan cabernet franc doet denken. Het karakter van deze wijnen is minder zondoorstoofd dan dat van veel andere Spaanse wijnen.

Enig resultaat