Ribera del Duero

Het belangrijkste wijngebied van de regio Castilla y León ligt ten noorden van Madrid en ten zuiden van Rioja, aan de rivier de Duero. De rivier stroomt naar het oosten en gaat onderweg dwars door Rueda. In Portugal wordt de rivier de Douro genoemd. In het gelijknamige wijngebied worden de druiven verbouwd voor de productie van Port.

De oppervlakte van Ribera del Duero is vijf keer kleiner dan die van wijnstreek Rioja. Desalniettemin is Ribera kwalitatief gezien Rioja’s grootste concurrent. Het wijngebied heeft sinds het begin van de jaren ’80 een enorme ontwikkeling doorgemaakt en de wijnen behoren tot de mooiste van Spanje. Het gebied trekt veel wijnmakers uit andere delen van het land aan die hun geluk graag in Ribera del Duero komen beproeven.

De favoriete druif is net als in Rioja de tempranillo, om precies te zijn een kloon daarvan, die hier tinta del país of tinto fino heet. De wijngaarden liggen op grote hoogte, tot wel negenhonderd meter. Het klimaat is bar met koude lange winters, korte hete zomers en weinig neerslag, waardoor grote opbrengsten per hectare niet gebruikelijk zijn. Het groeiseizoen is betrekkelijk kort en het verbouwen van druiven brengt dan ook de nodige risico’s met zich mee. Voordeel van het klimaat is dat ook in de zomer de nachten koel zijn, hetgeen voor verfijnde, intense aroma’s in de druiven zorgt.

De bodem bevat kalksteen, vaak in combinatie met klei en hier en daar treft men klei aan in combinatie met zand. De wijngaarden liggen, zoals de naam van de wijnstreek al doet vermoeden, aan de oevers van de Duero. “Oevers” kan letterlijk en figuurlijk breed opgevat worden, want de Duero heeft zijn loop gaandeweg verlegd en de wijngaarden liggen dus ook op de lichte hellingen van het vroegere dal, tamelijk ver van de rivier.

95 Procent van de wijnproductie is rood en alleen rode wijnen komen als DO op de markt. Druiven die naast tinto fino voor rode wijn worden gebruikt, zijn cabernet sauvignon, merlot, malbec en garnacha.

Toont alle 2 resultaten