Valencia

De DO Valencia ligt aan de Spaanse oostkust en rondom de stad is nog geen wijnbouw te bekennen. Het landschap is hier gekleurd met sinaasappelboomgaarden, rijstvelden, meloen- en andere groentevelden. Meer landinwaarts gaat het vlakke land over in de heuvels waar de wijnbouw begint. De DO Valencia bestaat sinds 1932 en het wijngaardareaal beslaat 17.500 hectaren. De wijnbouw en wijnhandel zijn belangrijk voor Valencia en omstreken. De haven van de stad is één van de belangrijkste uitvoerhavens voor Spaanse wijnen.

De DO kent vier verschillende zones:

Moscatel de Valencia, redelijk dichtbij de stad
Valentino, in de heuvels bij Lliria
Alto Turia, hoger in de bergen
Clariano aan de voet van de Sierra de la Solana
De wijngaarden die in de heuvels en de bergen liggen, reiken tot wel duizend meter boven zeeniveau. In de bergen bestaat de bodem veelal uit kalksteen, terwijl in de lager gelegen gebieden er meer klei in de bodem is. In Valencia heerst een mediterraan klimaat met temperaturen tot 35 graden Celsius. Er valt gemiddeld ongeveer 500 mm neerslag per jaar.

Uit de DO Valencia komen gewoonlijk tamelijk lichte wijnen. Zowel wit, rosé als rood. Van de moscateldruif wordt ook versterkte wijn geproduceerd. De toegestane witte druivenrassen zijn: merseguera, macabeo, planta nova, malvasia, chardonnay en moscatel. Voor rood en rosé zijn dit: monastrell, tempranillo, garnacha, bobal en de nieuwkomers cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en syrah.

Toont alle 5 resultaten