Italië

Italië is een uitermate fascinerend wijnland. In alle gewesten wordt wijnbouw bedreven, van de Alpen tot aan Sicilië; en van de Tyrreense tot aan de Adriatische Zee. Er groeien meer dan 1000 inheemse druivenrassen en het land kent dus een grote variatie aan wijnen in alle mogelijke smaken en stijlen. Meestal worden die van de eigen druivenrassen gemaakt, soms geheel van internationale variëteiten en vaak ook door beide te mengen.

Hoewel Italië als wijnland een zeer lange geschiedenis kent, kwam het pas enkele decennia geleden naar voren als producent van hoogwaardige en verfijnde wijnen. De twee meest gezichtsbepalende gebieden zijn nog altijd Piemonte en Toscane, met hun wijnen van respectievelijk nebbiolo en sangiovese. Hoe verschillend ook, beide typen rode wijn sluiten mede door hun frisse zuren naadloos aan op de Italiaanse keuken. Maar ook andere wijngebieden staan niet stil. Alto Adige is hier met zijn frisse Alpenwijnen een goed voorbeeld van. Of Campanië, waar de vulkanische bodem spannende wijnen voortbrengt van authentieke druivenrassen. Ook uit de Marken komt al lang veel betere Verdicchio dan de waterige wijn in de amforavormige fles. Voor alle wijngebieden geldt dat traditie gecombineerd wordt met moderne technieken en voortschrijdende inzichten.

Italianen drinken hun wijnen vooral tijdens de maaltijd. Hoewel er voor de buitenlandse markt steeds vaker wijnen worden gemaakt die ook op zichzelf heerlijk zijn, blijven de meeste rode en witte wijnen perfecte begeleiders van gerechten uit de Italiaanse keuken en daarbuiten.