Moezel

De bekendste Duitse wijnen in Nederland zijn afkomstig uit de Moezel. Het is een van de oudste wijngebieden van Europa dat, zoals zoveel wijngebieden, gesticht werd door de Romeinen. Archeologische vondsten wijzen erop dat er al vroeg sprake was van intensieve wijntransport over de rivier.

Net als in andere wijngebieden langs de Rijn en zijn zijarmen, zijn de druivenstokken hier aangeplant op langgerekte stroken op vaak zeer steile hellingen van de smalle rivierdalen. De kronkelende rivier zorgt voor ideale microklimaten: windstille zuid-, en zuidwest-georiënteerde percelen die optimaal profiteren van het zonlicht dat door het water wordt gereflecteerd. Ook de bodem van leisteen (Schiefer) slaat overdag de warmte van de zon op en geeft die ’s nachts weer af. De druiven kunnen hierdoor lang rijpen en ontwikkelen verfijnde aroma’s.

De Moezel is niet voor niets beroemd om zijn subtiele rieslings afkomstig van dit terroir. Riesling is verreweg de belangrijkste druif en komt in allerlei stijlen in de fles: van lichtvoetig tot complex, en van strakdroog via halfzoet tot zoete Eisweine en wijnen waarvan de druiven door edele rotting zijn aangetast. Naast riesling staat er nog müller-thurgau aangeplant, maar ook steeds meer weissburgunder, grauburgunder en chardonnay. En in het gebied van de bovenloop van de Moezel geeft elbling van de kalkrijke bodem verfrissende Sekt.

Rode wijnen zijn veruit in de minderheid, maar het aantal neemt toe en de kwaliteit is goed. Van spätburgunder en dornfelder worden sappige en ook serieuze wijnen met houtrijping gemaakt.