Provence

De Provence is een van de oudste wijnbouwgebieden van Frankrijk. Ongeveer 600 jaar voor Christus stichtten Griekse kolonisten Massalia (Marseille), Nike (Nice), Antipolis (Antibes) en Athénopolis (Saint-Tropez), en legden daar de eerste wijngaarden aan. Vervolgens breidden de Romeinen de wijnbouw op grote schaal uit. Zij gaven het gebied ook de naam Provincia Romana, later Provence, omdat zij het gebied als een provincie van hun grote rijk beschouwden.

Het wijngebied van de Provence strekt zich uit van Nice in het oosten tot aan Arles in het westen. Het zuiden wordt begrensd door de Middellandse Zee, het noordoosten grenst aan de Zuidelijke Rhône. Het klimaat is een van de droogste, warmste en zonnigste van Frankrijk en ideaal voor wijnbouw. De mistral uit het noorden wil de wijnstokken nog wel eens geselen, maar beschermt ze tegelijkertijd tegen schimmels en biologische wijnbouw vindt dan ook op steeds grotere schaal plaats. De beste wijngaarden liggen op zuidelijke hellingen en zijn daardoor beter tegen de wind beschermd.

Wie aan de Provence denkt, denkt vooral aan de immens populaire bleekroze rosé. Dit type rosé wordt gemaakt door de blauwe druiven korte tijd te laten inweken totdat het sap de gewenste lichtroze kleur heeft gekregen. Daarna worden ze snel, maar zorgvuldig geperst en vergist het sap verder op lage temperatuur om de frisse fruitaroma’s te behouden.

Verreweg het grootste deel van de totale wijnproductie in de Provence is rosé en een flinke hoeveelheid wordt plaatselijk opgedronken. Die frisse, fruitige wijnen passen natuurlijk perfect bij het zonnige klimaat én bij de Provençaalse keuken met gerechten als salade niçoise en soupe au pistou. Maar ook in ons land gaat er inmiddels geen zomer meer voorbij zonder dat de terrastafels of picknickkleedjes gevuld zijn met glazen en flessen lichtroze rosé uit de Provence. Het is dan ook niet gek dat deze stijl inmiddels is overgewaaid naar andere wijngebieden. Wereldwijd maken diepgekleurde, krachtige rosé’s steeds vaker plaats voor subtielere varianten, uiteraard met die van de Provence als voorbeeld.

Naast rosé worden er ook nog mooie rode en witte wijnen gemaakt. Rood wordt oorspronkelijk gemaakt van grenache, cinsault, tibouren en natuurlijk mourvèdre (denk aan Bandol), maar steeds vaker zijn syrah en cabernet sauvignon onderdeel van een blend en krijgt ook het fruit in rode wijnen meer nadruk. Een klein percentage wit wordt gemaakt van een scala aan druiven. Vermentino, plaatselijk rolle genoemd, is daar een van en geeft frisse, karaktervolle wijnen.

Toont alle 6 resultaten