Stellenbosch

Stellenbosch is in zowel historisch als kwalitatief opzicht het meest toonaangevende wijnbouwgebied van Zuid-Afrika. Het gebied, dat zijn naam ontleent aan de stad Stellenbosch, is al ruim drie eeuwen lang het centrum van de Kaapse wijnbouw. Bovendien is het de vestigingsplaats van een vooraanstaand onderzoeks- en opleidingsinstituut. De universiteit van Stellenbosch heeft namelijk als enige in Zuid-Afrika een aparte afdeling wijnbouw en oenologie. Wijnmakers die daar hun opleiding hebben gevolgd, behoren tot de meest succesvolle van het land.

De wijngaarden van Stellenbosch liggen op minder dan een uur van het centrum van Kaapstad. Het gebied kent een verrassende verscheidenheid aan terroirs. De drie bergen die het gebied omringen (Helderberg, Simonsberg en Drakenberg) zijn hierbij van grote invloed. De veelheid aan bodems en microklimaten maakt dit wijngebied geschikt voor de teelt van een groot aantal druivenrassen. De beste wijngaarden liggen op de hellingen van de drie bergen, waar de oceaanwind voor verkoeling zorgt en de bodem rijk is aan graniet.

Maar ook in de lager gelegen delen is de verkoelende nabijheid van de Indische Oceaan een constante factor en valt er jaarlijks gemiddeld tussen de 600 en 800 millimeter neerslag. In tegenstelling tot het Zuid-Afrikaanse binnenland is het landschap van de Kaap een oase van groen en kleuren.

Kenmerkend voor veel wijnhuizen is dat zij zowel rode als witte wijnen produceren. Veel terroirs in Stellenbosch blijken geschikt voor het verbouwen van blauwe druiven en als gevolg daarvan ligt de focus iets meer op de productie van rode wijnen. Cabernet sauvignon, merlot en shiraz zijn de meest gebruikte druiven en komen als varietal of als blend in de fles. Bordeaux-blends zijn een specialiteit van Stellenbosch. Aan cabernet sauvignon en merlot wordt dan vaak nog cabernet franc en petit verdot toegevoegd. Maar ook shiraz komt vaak in deze blend terecht en geeft de wijnen een unieke twist! Zuid-Afrika’s eigen druif pinotage geeft in Stellenbosch ook goede resultaten en wordt vaak gebruikt voor Cape-blends, waarbij een flink percentage pinotage wordt aangevuld met internationale druiven.

Hoewel Stellenbosch befaamd is om zijn rode wijnen, maakt men er ook uitstekende witte wijnen, voornamelijk in het gebied dichter bij de kust waar de wind uit Valsbaai ’s middags voor verkoeling in de wijngaarden zorgt. Dit levert knisperfrisse, rassige en soms zelfs ziltige wijnen op van sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay.

Stellenbosch is last but not least hét gebied van de Kaapse Vonkel, Zuid-Afrika’s eigen mousserende wijn, gemaakt volgens de Méthode Cap Classique.