Studiereis Quinta do Vallado 2016

Dit jaar viert Quinta do Vallado zijn 300 jarige jubileum. Quinta do Vallado is gebouwd in het jaar 1716 en behoort tot één van de oudste en beroemdste wijnboerderijen van de Douro-vallei in Portugal. Sinds het jaar 1818 maakt Quinta do Vallado al zes generaties lang deel uit van de Ferreira familie. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken waarmee ze werken ligt tussen de 80 en 100 jaar.

Op maandag 31 oktober om 19.30 uur kwamen we bij de wijngaarden en het hotel van Quinta do Vallado aan waar we de komende 2 nachten gaan overnachten. We werden meteen hartelijk ontvangen met een heerlijk glas oude witte port. Nadat we onze spullen in onze hotelkamers gelegd hadden kwamen we bijeen in de lounge voordat we aan tafel gingen. Daar ontmoetten we Jao Ferreira. Jao Ferreira is de jongste van de Ferreira familie. Hij zal ons de komende 2 dagen meenemen in een stuk geschiedenis van Quinta do Vallado en ons enthousiast maken over hun heerlijke wijnen en port. Tijdens het eerste diner hebben we meerdere gangen gegeten met daarbij een proeverij van de witte wijnen en de port.

De volgende ochtend, na een heerlijk Portugees ontbijt, nam Jao Ferreira ons mee naar de wijngaarden. Halverwege zijn we gestopt bij een gebouw waar de productie plaats vindt en waar de wijnen in kleine en grote houten vaten liggen te rijpen totdat ze gebotteld worden.

 

studiereis-quinta-do-vallado-1studiereis-quinta-do-vallado-2

 

Nadat we van de omgeving en van het prachtige bedrijf genoten hebben, gingen we op weg naar de nieuwste aanwinst van Quinta do Vallado waar we een uitgebreide lunch plus proeverij zouden krijgen. Op ruim een uur rijden richting de Spaanse grens bevinden zich de nieuwe wijngaarden van Vallado. Ook hier hebben ze midden tussen de wijngaarden een mooi hotel gebouwd.

 

studiereis-quinta-do-vallado-3

studiereis-quinta-do-vallado-4

 

Uiteraard maken ze van deze wijnstokken weer nieuwe aanwinsten op wijngebied. Deze wijnen zijn al goed van kwaliteit maar moeten eigenlijk nog een paar jaar liggen totdat ze op dronk zijn. De topper die ze van deze wijnstokken maken heet Vinha da Granja. Deze wijn wordt gemaakt van 33 verschillende druivenrassen. Deze wijn is er echt voor om te genieten en zal pas over 20 a 30 jaar op zijn hoogtepunt zijn. Hij is speciaal gemaakt van de nieuwe wijngaarden van Quinta do Vallado. De kans bestaat dat er na deze kleine oplage van 600 flessen (Magnums) niet nog meer flessen geproduceerd worden. (Deze wijn zie je op de foto rechts hiervan).

 

 

Na een geweldige lunch met een prachtig uitzicht erbij (zie foto hieronder) zijn we een stuk gaan varen over de Douro rivier.
’s Avonds volgde wederom een uitgebreid diner met een proeverij van hun eigen rode wijnen.

 

studiereis-quinta-do-vallado-5

 

De wijnen en port van Quinta do Vallado die wij aanbieden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *